TR | EN

Basında Biz

Geri Dön

Ht Emlak İnternet

Kasrı Ala Çengelköy projesi ile İstanbul’da konut sektörüne giren Omran Holding Genel Müdürü Ergin Bayram, “Türkiye’de inşaat sektörü hiçbir zaman bitmez. Satışlar düşer- çıkar ama yurtdışındaki gibi mortgage krizi olmaz. Türkiye’de top dibe vurdu şimdi zıplayacak” dedi…

RÖPORTAJ: Şengül KIRMIZITAŞ

Afganistan merkezli Omran Holding, Kasrı Ala Çengelköy projesi ile Türkiye’de inşaat sektörüne girdi. Orman Holding Genel Müdürü Ergin Bayram, Türkiye’ye geçici değil ömürlük geldik dedi. Türkiye’de “Kasrı” markası ile yatırımlarına devam edeceklerini belirten Bayram, “Türkiye’de kazandığımızı Türkiye’ye yatıracağız. Buradan kazandığımız parayı asla yurtdışına çıkarmayacağız” diye konuştu.

Sektöre ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Bayram, “İnşaat sektörü Türkiye’de hiçbir zaman bitmez. Biz mülkü seven bir milletiz. Dolayısı ile satışlar düşer, çıkar ama yurtdışındaki gibi mortgage krizleri olmaz.  Top dibe vurdu şimdi zıplayacak. Satışlar seçimde sonra açılacak” ifadesinde bulundu. 
İşte o röportaj….

Afganistan merkezli bir şirketsiniz. İnşaat sektörünün zor süreçten geçtiği bir dönemde Türkiye’ye ve sektöre giriş kararı almanızda ne etkili oldu? 
Omran Holding Afkan kökenli bir şirketiz. Projelerimizin yüzde 90’ı Afganistan’da. Ama Afgan hükümetine çalışmıyoruz. Yabancı fonlara çalışıyoruz. Altyapı-üstyapı ve enerji projeleri alanımız. 14-15 tane şirketimiz var ama çalışma yerimiz Afganistan. Dubai’de, Amerika’da şirketimiz var. Neden Türkiye’ye geldik? Biz zaten Türkiye’den Türk ürünlerini yüklü miktarda satın alıyorduk. Türkiye’de şirketimiz olmadığı için taşeronlar aracılığı ile ürünleri satın alıyorduk. Bundan dolayı Türkiye’de bir ihtiyacımız vardı. Bu Türkiye’ye girmemiz için birinci sebep. Afganistan’da Türkiye’ye ve Türk ürünlerine karşı büyük bir sempati vardır. Türkiye’den mülk almak isteyen dostlarımız da vardı. Bize yardımcı olun diyorlardı. Böyle bir talep olması da Türkiye’ye konut sektörüne girme sebeplerimizden biri. Yine biz Türk şirketleri ile yurtdışında projeler yapıyoruz. Türkiye’de bir şirket kuracaksak bu bildiğimiz iş olan inşaat sektörü olsun istedik. Bundan dolayı ilk projemiz olan Kasrı Ala Çengelköy projesi ile İstanbul’a giriş yaptık.

Türkiye’den mülk almak isteyen yabancılardan talep aldığınızı söylediniz. Peki Kasrı Ala projesi yabancılar için geliştirilmiş bir proje mi? Hedef kitleniz yabancılar mı?
Kasrı Ala projesini Türk aile yapısına uygun bir proje. Bu nedenle çok yabancı müşteri hedeflemiyoruz. Belki yüzde 10’unu yabancılara satabiliriz. Biz lüks konut üretmek istedik. Bundan sonraki projelerimiz de Boğaz hattında olacak. Üsküdar, Beykoz, Beşiktaş, Sarıyer gibi. İlk önce yabancı müşteriler için proje yapalım dedik ama öyle bir proje geliştirdik ki Türk müşterilerimiz yabancı müşterileri geçti. Bundan çok memnunuz. Fakat yabancı müşterilere de karşı değiliz. 

İnşaat sektöründe son yıllarda sektör dışından giren firmaların sayısı arttı ve sektörde bu eleştiri konusu. Nasıl değerlendiriyorsunuz bunu? 
Biz zaten inşaatçıyız. İnşaatın en zor kısmını yapıyoruz. Konut üretmek inşaatın en basit kısmı. Şu anda Türkiye’yi ayakta turan inşaat ve bunun büyük kısmı konut projeleri. Bundan dolayı konutu tercih ettik. Belki ilerleyen dönemlerde başka inşaat projelerini de tercih edebiliriz.

Sektöre yeni girdiniz. Öncesinde muhakkak araştırma yapmışsınızdır. İzleniminiz nasıl? 
Türkiye ekonomisini büyük ölçüde inşaat desteklediği için inşaatla alakası olmayan insanlar inşaata girmiş. Dolayısı likiditesi hazır olmadan işe başlamışlar.  Bence bir projenin yüzde 50’si kasada olmak zorundadır. Yüzde 10’unu hazırlayayım kalanını satarak yaparım deyince satışlar düştüğünde problemler başlıyor. En büyük sorun bu işi bilmeyenlerin bu işi yapması. Şu an Türkiye’de politikadaki hareketler sektöre bazen olumlu bazen olumsuz yansıyor. Dolayısı ile inşallah seçim olumsu yansır. Türkiye’de 90 yıldır emlak fiyatları hiçbir zaman aşağı düşmedi. Her zaman çıktı. Kaliteli konutun her zaman alıcısı vardır. Türkiye zengin bir ülke. Satışlardaki negatifler sürekli olmaz. Zaman zaman olur ama atlatılır. Türkiye’de inşaat sektörü canlı bir sektör. Devlet de destek veriyor. 

Türkiye’de özellikle de İstanbul’da konut fiyatlarının dünyadaki emsal ülkelerin çok altında olduğu söyleniyor. Siz yurtdışı piyasasını biliyorsunuz. Bu konuda görüşünüz nedir? 
Dubai, Londra, İngiltere, Paris, Katar ile kıyasladığınızda İstanbul’da konut fiyatları ve kalite çok iyi. Avrupa’da o kadar yüksek bir kalitede üretim yok. Ama Amerika’nın bazı bölgeleri ile kıyasladığınızda pahalı.

“TOP DİBE VURDU ZIPLAYACAK”
İnşaat sektörünün yarınını nasıl görüyorsunuz ?
İnşaat sektörü Türkiye’de hiçbir zaman bitmez. Biz mülkü seven bir milletiz. Parayı mülke yatırmayı seviyoruz. Dolayısı ile satışlar düşer, çıkar ama yurtdışındaki gibi mortgage krizleri olmaz.  Top dibe vurdu şimdi zıplayacak. Satışlar açılacak. Seçimin güzelliği de o oldu. Seçim arası bir yıl olsaydı belirsizlikten dolayı  yatırımcı beklemede olacaktı. Şimdi en azında bir ferahlama olacak. Seçimin öne çekilmesinin avantajı da bu oldu.

Seçim sonrası fiyatlarda bir artış olur mu sizce? 
Fiyatlar şu an zaten normal fiyatlar. Ben seçim sonrası bir fiyat artışı beklemiyorum. Fiyatlar değil satışlar artar. Satış arttığı için fiyatları da artırmamalılar. Satış artsın. Bu çok önemli.daha az kar olsun ama daha çok satış olsun.

İç piyasada satışlarda durgunluk var. Bu nedenle inşaatçılar bu durgunluğu yabancıyla özellikle de Arap yatırımcılarla aşmaya çalışıyor. Arapların Türkiye’ye bakışı nasıl?  
Arapların Türkiye’ye karşı büyük bir hayranlığı var ve bu hiçbir zaman bitmez. Çünkü Türkiye Arap coğrafyasındaki tek demokratik ülke. Onların en rahat ettikleri ülke. Bu da Araplara çok cazip geliyor. Ortadoğu vatandağı Avrupa’da ikinci sınıf vatandaş gibi hissedebiliyor kendini. Türkiye'de ise kendi yurtlarında hissediyorlar.

KASRI ALA’YA TÜRKİYE’NİN DÖRT YANINDAN TALEP
Geçtiğimiz hafta ilk projeniz Kasrı Ala Çengelköy’ü satışa çıkardınız? Nasıl gidiyor satışlar? 
Türkiye’nin hemen her yerinden ilgi var. Kayseri’den, Antep’ten, Giresun’dan talep var. Özellikle yurtdışında yaşayan Türklerden çok talep geliyor. 75 tane dairemiz var. Kısa sürede yüzde 60’ını satarız diye düşünüyorum. Çünkü Çengelköy’de fazla arz olmadığı için müthiş bir talep var. Bundan dolayı bu projeyi kısa sürede bitirip yeni projelerimizi de başlamış oluruz diye dönüşüyorum. 

“TÜRKİYE’DE “KASRI” MARKASI İLE DEVAM EDECEĞİZ”
Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Çengelköy’de Kaslı Ala ile birlikte toplam 3 projemiz olacak. 3 projede 500-550 konut geliştireceğiz. Kasrı Ala, Kasrı Derya ve Kasrı Ahsen. Bu projelere bu yıl başlayacağız. Kasrı markası bize ait. Türkiye’de markalı konutta Kasrı markası ile devam edeceğiz. Kasrı Derya projesi Kasrı Ala projemizin hemen yanında. 200-210 dairelik bir proje olacak. Kasrı Ahsen projemiz de 200-210 dairemiz olacak. Bu projelerimizde de büyük daireler üreteceğiz.

3 projenizin yatırım maliyeti ne kadar? 
Yaklaşık 600 milyon TL ile 700 milyon TL arası. 

“TÜRKİYE’DE KAZANDIĞIMIZI TÜRKİYE’YE YATIRACAĞIZ”
Çengelköy dışında ilgilendiğiniz başka lokasyonlar var mı? 
Beykoz’da ilgilendiğimiz birkaç proje var ama 2018’de bu 3 projeye başlayacağız. Belki 2019’da Çengelköy’de birkaç projeye daha başlarız. Biz Boğaz hattının ve lüks konutun dışına çıkmayı çok düşünmüyoruz. Çengelköy, Kandilli, Beykoz, Çubuk tarafları olabilir. Yabancı firmalar karşı şöyle bir yargı var; firma geldi Türkiye’de iş yaptı paraları tekrar yurtdışına gidecek. Bizim böyle bir düşüncemiz yok, biz ömür boyu burada kalmaya geldik. Türkiye’de kazandığımız Türkiye’de yatırıma dönüşecek. Türkiye’de kazandığımız hiçbir parayı yurtdışına götürmeyeceğiz. 

İstanbul dışında proje üretmeyi düşünüyor musunuz? 
Evet. İzmir ve Antalya hattında olabilir. Ama şu anda sabırla devam etmek istiyoruz.

Arsa stoğunuz var mı? 
Yok. Ben zaten paranın arsaya yatırılmasına karşıyım. Bu paranın yastık altında saklanması gibi bir şey. Paranın ekonomide dönmesi daha önemli. Yurtdışında da firmalar arsa stoğuna girmezler. Türkiye’de var bu. 

Copyright © 2018 Omran A.Ş.